מזל טוב, נולד תינוקכם ובשעה טובה אתם יוצאים מבית החולים. אחד הפריטים החשובים אשר נדרשים בעת השחרור מבית החולים הוא מושב הבטיחות לרכב. זוהי דרישת החוק במדינת ישראל האומרת שמרגע שתינוקכם משוחרר מבית החולים עם היוולדו ועד לגיל 8 עליו להיות חגור במושב בטיחות בעת נסיעה ברכב.
מחקרים רבים מוכיחים שמושב בטיחות בעל תו תקן של איכות ובטיחות לתינוק או לילד המותאם לגילו ולמשקלו ידוע מגנים על הילדים בעת תאונות וגורמים להפחתה בשיעור הפגיעות הקשות ומקרי מוות.
מושב הבטיחות לתינוק ידוע גם בשם סלקל והוא מיועד לתינוקות מיומם הראשון ועד לגיל שנה, במשקל נמוך מ-13 ק"ג. עד גיל שנה יושב התינוק במושב בטיחות המורכב ברכב כנגד כיוון הנסיעה, מאחור או מקדימה בתנאי שכרית האוויר אינה מופעלת. מושב הבטיחות ניתן להוצאה מהרכב וניתן לשאת בו את התינוק. קיימים יצרני עגלות אשר מספקים רכיב המאפשר חיבור מושב הבטיחות אל שלדת העגלה.
יתרונות וחסרונות בקניית סלקל לתינוק
במושב נישא לתינוק אפשר למצוא מספר יתרונות בולטים:
- קיימת אפשרות לנייד את התינוק באופן נוח בתוך המושב הנישא, מבלי להזיז אותו יותר מדי, להציק לו בפעולת החגירה או להפריע את מנוחתו כאשר הוא ישן.
- המושב הנישא מתאים בממדיו לגוף הקטן של התינוק עם היוולדו ונותן לו תמיכה בעת הנסיעה ברכב.
- קיימת אופציה לחיבור המושב הנישא אל עגלות מסוימות, לעיתים אמצעי החיבור קיים באופן מובנה בעגלה ולעיתים יש לרכוש בנפרד את אמצעי החיבור.
יש גם חסרונות:
- זווית שכיבת התינוק אינה טובה לגבו. לכן, לא רצוי להשאיר את התינוק במושב הנישא מעל לזמן הנדרש לצורך הסעתו ממקום למקום.
- חסרון נוסף הוא בעלות המושב ביחס לזמן השימוש בו. לאחר שנה יש צורך ברכישת מושב אחר המותאם לגילו ולמשקלו הגדל של הילד.
5 דברים שיש לקחת בחשבון כשבוחרים סלקל
הבטיחות של ילדנו חשובה לנו ואנו מבקשים לרכוש את המושב הנישא המוצלח ביותר שיענה על דרישות הבטיחות ויהיה נוח להתקנה. ההיצע הרחב בחנויות מבלבל, טווח המחירים הוא רחב ונשאלת השאלה, איך נבצע את הבחירה? בשורות הבאות נפרט 5 דברים שיש לקחת בחשבון לפני בחירת הסלקל המתאים.
תקני איכות ובטיחות
מושב נישא אשר מחובר לרכב חייב להיות המקום הבטוח ביותר עבור התינוק שלכם. לכן, בחרו מושב בעל תו תקן אשר עומד בדרישות התקנים האירופיים המחמירים והמעודכנים ביותר. שימו לב, למושבי בטיחות, קבועים או נישאים יש תאריך תפוגה. ציון תאריך התפוגה הוא מסיבות של שינויי תקינה. התקנים מתעדכנים כל הזמן והיצרנים משנים את מושבי הבטיחות כדי שיעמדו בתקנים המתחדשים. בנוסף לכך, במשך התקופה נוצר בלאי של חומרי הפלסטיק ממנו מיוצר המושב, דבר שעלול לגרום לירידה ברמת הבטיחות של המושב.
נוחות מקסימלית עבור התינוק
כאשר מדובר בילד ראשון, הזמנת מושב נישא מתבצעת לפני הלידה ולא ניתן לנסות לחגור את התינוק כדי לבדוק את הנוחות עבורו. ובכל זאת שימו לב לרכות של הריפוד ועל כריות ההגנה על ראשו של התינוק שבחודשיו הראשונים עוד לא יכול להחזיק את ראשו זקוף.
נקודות החיבור לרכב
לפני הרכישה כדאי לבדוק מהם החיבורים הקיימים ברכב. האם המושב הנישא יעוגן באמצעות חגורת בטיחות או באמצעות נקודות עיגון מובנות ברכב. יתכן שבנוסף לסלקל יהיה צורך ברכישת תוספת Isofix מיוחדת לעיגון המושב ברכב.
נוחות בהכנסה ובהוצאה מהרכב
נשיאת התינוק במושב הנישא נוחה מאד עבור ההורים, אפשר להביאו אל תוך הבית, לטיפת חלב, או לביקור אצל סבתא בקלות ובנוחות. בעזרתו ניתן לשאת את התינוק מהרכב החוצה מבלי שיהיה צורך להוציא את התינוק מהמושב. לכן, חשוב לבדוק מהו משקל הכיסא. כמו כן, בדקו האם פעולת השחרור נעשית בקלות ובנוחות והחיבור לרכב חזרה נעשה בפשטות ובאופן בטוח.
תקציב
טווח המחירים של כסאות הבטיחות הוא רחב מכמה מאות שקלים ועד מעל ל- 2,000 ש"ח. גבשו לעצמכם את מגבלת התקציב המתאימה ליכולות שלכם אך כדאי לזכור שבטיחותו של תינוקכם היא מעל הכול, אז אל תתפשרו על איכות ובטיחות.
לסיכום, הקדישו מחשבה לפני רכישת סלקל, כאשר בראש ובראשונה דואגים לבטיחות ולנוחות מקסימלית עבור תינוקכם ולנוחות בתפעול ובעיגון ברכב. למרות שהמושב הנישא נמצא בשימוש לזמן קצר, קיימת נוחות רבה עבור ההורים בפעולת העברת התינוק ממקום למקום.