Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

8 עובדות מעניינות על התפתחות התינוק בהיריון

התפתחות התינוק בהריון

בשעה טובה, את בהיריון. גופך ורחמך עוברים שינויים ומתאימים עצמם לנשיאת העובר במשך 9 חודשים עד ללידה. התפתחות העובר ברחם מתרחשת בשלבים, התאים המיקרוסקופיים הופכים לתינוק המגיח מהרחם מצויד באיברי גוף פנימיים וחיצוניים כמעט מושלמים. במהלך תשעת חודשי ההיריון מתפתח אדם קטן שמסוגל לחוש ולתקשר ולהגיב לסביבת האם.

בשורות הבאות נביא בפניכם 8 עובדות מעניינות על מהלך ההתפתחות התינוק בזמן ההיריון.

  1. האיבר הראשון המתפתח אצל העובר. אולי תופתעו לגלות שהשליה היא האיבר הראשון של העובר שמתפתח ברחם האם. זהו איבר גדול שמפריד וגם מחבר בין האם לתינוקה והוא נוצר מהעובר ולא מהאם. השליה מספקת לעובר מזון וחמצן ומסייעת לו לפנות פסולת מגופו. השליה מתפתחת במהירות בתחילת ההיריון מכיוון שעליה לתפקד עוד בתחילת ההיריון כמו איברים פנימיים של העובר שטרם התפתחו דוגמת הכבד, הכליות והריאות.

 

  1. משקל העובר. בתשעת החודשים של התפתחות העובר ברחם, גדל משקלו פי 3,000. להערכת המשקל של העובר חשיבות גבוהה משום המשקל מצביע על קצב הגדילה והתפתחות התינוק ברחם. משקל גבוה של התינוק עלול להצביע על בעיית סוכרת אצל האם. משקל נמוך עלול להצביע על עיכוב בהתפתחות של איברים חיוניים בגופו של התינוק.

 

  1. התפתחות עצמות הגוף. העובר מפתח בזמן ההיריון 300 עצמות. במהלך התפתחות התינוק לאחר לידתו חלק מהעצמות מתאחות ומתחברות עד שלמבוגר נותרות 94 עצמות בגוף. עוד עובדה מעניינת הקשורה לעצמות התינוק היא שהברכיים אינן מתפתחות בזמן ההיריון, זה קורה רק בסביבות גיל 3-5. הן מתפתחות והופכות לעצם קשה.

 

  1. התפתחות המוח. המוח מתחיל להתפתח בצורה דינמית מרגע היווצרות העובר. בשליש השני להיריון ניתן להבחין בגלים המעידים על פעילות המוח. כחלק מהתפתחות המוח, מתפתחים גם איברי הראיה ומאוחר יותר בשלבי ההיריון למוח יש שליטה על הגוף כולו, על הנשימות, חום הגוף ועוד. מחקרים מצביעים על קשר בין התפתחות המוח לתזונת האם ולמצבים בהם האם נתונה ללחצים.

 

  1. התפתחות איברי המין. איברי המין אצל כל העוברים עד לשבוע 8 הם נקביים. לאחר מכן מופעל גן שקיים בכרומוזום Y אשר אחראי על היעלמות מערכת האיברים הנקביים וגורמת להיווצרות אשכים. אם כרומוזום זה לא קיים ממשיכה התפתחות של מערכת מין נקבית. בסביבות שבוע 10 מופרשים הורמונים מהאשכים או מהשחלות והם אחראים ליצירתה של מערכת המין החיצונית. בסביבות שבועות 12-13 ניתן לקבוע כמעט במדויק את מין העובר.

 

  1. תנועה. בשבוע 12 להתפתחות התינוק ברחם, מתחילה מערכת השרירים לתפקד וניתן להבחין בתנועות ידיים ורגליים. העובר נע, מתהפך ברחם ומתמתח והאם מתחילה להרגיש את תנועותיו ברחם. הרגשת התנועות של התינוק ברחם חיונית והאם ההרה מתבקשת לעקוב אחריהן במהלך ההיריון מספר פעמים ביום ובמיוחד בשליש השלישי להיריון, החל משבוע 27-28 להיריון.

 

  1. בכי. התינוק מתחיל לבכות עוד בהיותו ברחם. מחקרים הראו שהעובר מתחיל לבכות בשקט בשבוע 28. לפי החוקרים מדובר בבכי לתרגול תקשורת והוא פחות קשור להבעת רגשות. בכי התינוק הוא ללא דמעות. הן מופיעות בסביבות 3 שבועות לאחר הלידה.

 

  1. החושים. מחקרים קובעים שהחושים מתחילים להתפתח בשלבים מוקדמים של ההיריון.
    • חוש השמיעה מתחיל להתפתח בשבוע 16 והוא יכול לשמוע את אימו ולהגיב לקולה. כדי ליצור קשר עם התינוק עוד בהיותו ברחם אפשר לדבר אליו, לשיר לו ואף להקריא לו סיפורים.
    • חוש הראיה ומבנה העין מתפתח עד לשבוע 32. עוד בהיותו ברחם יכול התינוק לפתוח את עיניו ולהבחין באור המגיע מבחוץ.
    • חוש המישוש מתחיל להתפתח בשבוע 8 באזור הפנים וממשיך להתפתח עד שבוע 32. העוברים מסוגלים להרגיש את מגע הידיים של האם על בטנה.
    • לעובר ברחם יש חוש טעם והוא בולע את מי השפיר אשר טעמם משתנה בהתאם להרכב המזון של האם.
    • כתוצאה ממחקרים רבים, חוקרים הגיעו למסקנה שעוברים יכולים לחוש כאב, יש להם זיכרון ויכולת ללמוד.

לסיכום, התפתחות התינוק ברחם במהלך חודשי ההיריון היא פלא טבעי. מרשים איך במהלך 9 חודשים מתפתחים איברי הגוף החיוניים עבור התינוק כדי לנשום את נשימתו הראשונה ולהתחיל את חיו עם מערכות שונות בגוף שיסיעו לו להתקיים ממזון, לתקשר עם הסביבה ולהמשיך בהתפתחות וגדילה עד להיותו אדם בוגר.

הוסיפו תגובה

הורים לייף

מרכז מידע עבור הריון, לידה והורות צעירה. באתר תוכלו למצוא טיפים והמלצות עם ערך אמיתי בנושא הריון ולידה, גידול תינוקות, מוצרים להיריון ולידה ומוצרי תינוקות וילדים.

מאמרים אחרונים

מרחבי הרשת