Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

הילד סובל מנדודי שינה? הנה כמה טיפים

נדודי שינה ילדים

הנה מגיע לו הערב, הבית נכנס ל'הילוך' המתבקש של לקראת שינה, מחלישים את האורות בחדרים, מנמיכים את רעשי הרקע, מהדורות החדשות עוד מעט תופענה על המסך בסלון. יש סיכוי גבוה שה'קרב' על ללכת לישון יתחיל. עוד לפני המפגש עם נדודי שינה לילדים, אנחנו ההורים נפגשים על בסיס יומי עם המלחמות הקטנות של עצם הסירוב להוראה של 'ללכת לישון'. בואו נודה, רוב הקטנטנים שלנו לא מתים על הרגע הזה שאומרים להם ללכת לישון. להרבה מהילדים יש קושי עם עצם הפעולה שכותרתה 'הגיע זמן לישון', ובוודאי גם עם התופעה של נדודי שינה והפרעות רקע במהלך השינה. אין אמא בעולם שלא שמעה את הקטנצ'יק שלה אומר שהוא רעב בול בדקה שביקשה ממנו ללכת לישון. מעצבן, אבל מתוק…המטבח כבר סגור, מצטערים. 

שירי ערש וספרי ילדים לקראת שינה

המון שירי ילדות וסיפורים לילדים מתעסקים בנושא של שינה, לילה, חלומות, כחלק ממערך-כלים להתמודדות עם נדודי שינה לילדים, כחלק מרצון להקל על ההורים ועל הילדים בכל הקשור בהיערכות לקראת השינה,בחלומות רעים, וכן'. חשוב לדעת שנדודי שינה וכל סוג של הפרעת שינה בקרב ילדים יכולים להיגרם כתוצאה מגורמים נפשיים ו/או גורמים בריאותיים-פיזיים. מחקרים מעידים על כך שילדים שסובלים מבעיות-נשימה עשויים לסבול מנדודי שינה, ילדים עם 'בעיות הרטבה', ילדים היפר-אקטיביים, ילדים שיש להם הפרעות-קשב לעיתים מפתחים גם חסימה נשימתית בלילה, כל אלה מצבים שעלולים לגרום לנדודי שינה. 

 

ביטוי לחשש מפני שינויים 

גם שינויים אישיים/משפחתיים יכולים להשפיע על איכות השינה בקרב ילדים, מהלכים כמו: גירושי ההורים, מעבר לגן-ילדים חדש, מעבר לבית-ספר חדש, התמודדויות חברתיות שונות, וכך הלאה. פחד מחושך, מחשבות דמיוניות על 'מפלצת בארון', על חיות מוזרות, על דמויות דמיוניות מתחת למיטה, כל אלה מצבים שכיחים ונורמאליים. יחד עם זה, אלו מצבים שאפשר להקל עליהם, גם אם הם נורמטיביים. ספרות-ילדים היא אחד הכלים האפקטיביים להפחתת חרדות לפני השינה. קחו, למשל, את הספר 'תפילילה' שמביע תפילת-הודיה קסומה ללילה. זהו ספר קסום שנותן לילד לגיטימציה לחששות שלו מפני הלילה והחושך, המסתורין של הלילה, ועוד. עלילת הספר הופכת את הלילה למסע קסום של תודה וחיוביות. 

נדודי שינה לילדים יכולים להצטמצם משמעותית גם בעזרת פעולות שיינסכו בטחון אצל הילד. פעולות כמו: השמעת שירי-ערש ומוסיקה מרגיעה, השארת אור-קטן בחדר גם בזמן השינה, בובה שהילד קשור אליה שתישן איתו במיטה, הקראת סיפור ונוכחות ההורה בחדר למשך, נגיד ,רבע שעה לפני השינה, כשהילד כבר במיטה, וכך הלאה.  

 

יצירת סביבת שינה נעימה 

גם עיצוב החדר יכול להשפיע על איכות השינה. חדר ילדים שמעוצב בנועם, לא  ב'קרקס של צבעים' יכול בהחלט להקל על מהלך השינה. אם מדובר בתינוק אפשר להיעזר ב'מובייל'-מנגן מעל למיטה. הכנה לשינה גם היא משמעותית, זה יכול להיות סוג של טקס קצר בשיתוף עם הילד, במקום 'קרב' או מלחמה. למשל, לבקש מהילד בערב לסדר את הכרית שלו ולראות אם המיטה מוכנה לקראת השינה, אם הבובה משחק שהוא רוצה לישון איתם כבר מחכים לו במיטה, וכו'. אפשר להפוך את הילד לשותף להכנה לשינה, לתת לו תפקיד שינהל גם הוא חלק מהתהליך הזה ביחד עם ההורה, ואז הוא פחות יתנגד לתהליך. 

לסיכום: פסוקו של לילה, כמו בספר "תפילילה", נאחל "לילה טוב לשמש החמה האדומה (..) איך היא באה בוקר-בוקר וחוזרת למקומה", בתקווה שהערב יהיה קל יותר להשכיב את הקטנטנים שלנו לישון שינה רצופה ומלאת חלומות-פז.

הוסיפו תגובה

הורים לייף

מרכז מידע עבור הריון, לידה והורות צעירה. באתר תוכלו למצוא טיפים והמלצות עם ערך אמיתי בנושא הריון ולידה, גידול תינוקות, מוצרים להיריון ולידה ומוצרי תינוקות וילדים.

מאמרים אחרונים

מרחבי הרשת