Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

חשיבות השינה להתפתחות התינוק

תינוק שינה

השינה היא גורם חשוב בחיי כל אדם, מינקות ועד זיקנה. שינה תקינה מבטיחה מצב בריאותי טוב יותר, בכל גיל. שינה תקינה היא גורם חיוני גם לגבי התפתחות התינוק. מיום לידת התינוק ועד היותו בן חודשיים התינוק ישן בממוצע כ- 10-14 שעות ביממה, אבל לא ברצף, אלא בהפסקות של זמן-ערות בערך כל שעה שעתיים. מקובל לדבר בהקשר זה על 'מחזורי שינה', כשמחזור-שינה של תינוק הוא 45 דקות בממוצע. מגיל חודשיים עד גיל שנתיים לערך שנתו של התינוק בלילה רציפה יותר, ונוצר איזון בין שנת-היום לבין שנת-הלילה. ביום הוא ישן כחמש שעות, ובלילה כעשר שעות. שינה של תינוקות היא פעולה מתפתחת ומשתנה, בהתאם להתפתחות האישית, ובדרך כלל מגיל שלוש כבר יש שינה רציפה. תופעות שונות בחיי התינוק משפיעות על שנתו, בניהן: בקיעת שיניים, גזים, יניקה, ועוד.

 

להקפיד על סדר יום ולילה

חשוב להקפיד על סדר יום ברור עבור התינוק, על פי שלבי ההתפתחות המקובלים כמובן. להקפיד על ביצוע הפעולות השוטפות בזמנים מסודרים: האכלה, החתלות, אמבטיה, הכנה-לשינה, הרדמה, וכדומה. ככל שהתינוק יקבל מסגרת מסודרת, כך התפתחות התינוק תהיה תקינה ו'חלקה'. התינוק כמובן זקוק לליווי צמוד של האם/הוריו בכל שלב כזה, אך ישנם גם שלבים שבהם נדרש דווקא 'שחרור' מסוים, כמו, למשל, בגיל חצי שנה, שבו מומלץ דווקא שלא להישאר בחדר של התינוק יותר מרבע שעה לפני השינה, לא 'לנדנד' אותו (את 'נדנוד ההרדמה העדין') אלא לתת לו לפתח באופן עצמאי את המסוגלות לישון. מגיל שנה בערך התינוק אמור להירדם ממש לבד ולשמור על רצף של שעות שינה עד הבוקר.

 

סביבת שינה מותאמת לתינוק

סביבת השינה של התינוק צריכה להיות מותאמת: אור קטנצ'יק, מצעים נוחים ונקיים ללא 'גבעות', מזרן נח ובריא, קשיח במידה הנכונה. שקט. תינוק שיירדם בסביבה מתאימה לשינה, לרוב יזכה בשינה איכותית. אגב, יש מומחי שינה שמייעצים שלא להשאיר כלל אור בחדר, אפילו לא אור קטנצ'יק, כי אז בחושך לכשהתינוק יתעורר באמצע הלילה, יהיה לו קל יותר להירדם שוב. יש גם מומחים שממליצים שלא להשמיע לתינוק מוסיקה לפני השינה ממכשירים שצמודים למיטה, בניגוד למקובל במיליוני בתים בעולם. הם סבורים שזה מפריע לתינוק להירדם עצמאית באופן תקין. אבל ישנם מומחים שסבורים בדיוק ההיפך.

תהליך השינה עצמו חשוב מאוד לכל אדם ובוודאי לתינוקות. לתהליך-שינה תקין יש השפעה לטובה על תפקודי התינוק ביום ובלילה. השינה משפיעה משמעותית על התפתחות המח. שינה תקינה תסייע לשמירה על: רוגע נפשי, יכולות קוגניטיביות, יכולת ריכוז, זיכרון טוב, יכולת שליטה בדחפים אימפולסיביים, ביטוי והבעה אישיים תקינים, פעלתנות פיזית תקינה, קצב גדילה תקין, ועוד. כמו כן, שינה תקינה שומרת על רמת מלטונין תקינה ובפרק-זמן מסוים יכולה להשפיע גם על רמת הורמון-הגדילה החיוני להתפתחות. הוכח במחקרים שהפרעות-שינה ממושכות עלולות להפריע למאזן הורמון-הגדילה ולגרום בשל כך לבעיה התפתחותית אצל ילדים.

 

 

תנוחת שינה בריאה לתינוק

המלצה מקובלת על ידי רופאים היא להרדים את התינוק כשהוא על הגב, תנוחה שיכולה למנוע מקרה של 'מוות בעריסה'. כמובן, שכשהתינוק כבר גדל, הוא בעצמו 'מסתובב' במיטה ובוחר לעצמו את תנוחת השינה הנוחה לו, שגם היא כמובן משתנה לא-במודע במהלך שנת הלילה.

 

שירי ערש – חלק מילדות טובה

"עייפה בובה זהבה, ועייף מאוד הדוב, הצללים לחדר באו, לוחשים לי לילה טוב" – מילות השיר הנפלא של מרים ילן שטקליס, שמבטאות באורח קסם את מתיקות שנת הילדים. כל כך הרבה שירים וסיפורים נפלאים לילדים נכתבו סביב נושא הלילה והשינה. ז'אנר שלם של 'שירי-ערש' של מאות שנים בעשרות שפות, שנהגו להרדים איתם אלפי תינוקות עדיין מתנגן כאן בימינו בשפתנו. בעולם התינוקות והילדים, השינה מתקשרת עם: מסתורין, קסם, פחדים, עם מציאות ודמיון, חלומות וחששות, עם אור וחושך, ירח וכוכבים, ריחוק וקירבה, סיום והתחלה, לילה ובוקר. אם נחשוב לרגע על השיר ששרים ב'פסח' "משה בתיבה", נמצא שגם הוא שיר-ערש לכל דבר : "דומם שטה תיבה קטנה על היאור הזך, ובתיבה משה הקטן ילד יפה ורך…"הס הגלים, משה הקטן נם"…שירי ערש הרבה פעמים מתחברים לאלמנטים עממיים, למיתולוגיה ולפולקלור. נראה ששנתם הטובה של ילדים ותינוקות בכל עם ובכל ארץ היא תופעה מדוברת, מושרת, 'מסופרת'- כזו שמקבלת מקום של כבוד.

 

הוסיפו תגובה

הורים לייף

מרכז מידע עבור הריון, לידה והורות צעירה. באתר תוכלו למצוא טיפים והמלצות עם ערך אמיתי בנושא הריון ולידה, גידול תינוקות, מוצרים להיריון ולידה ומוצרי תינוקות וילדים.

מאמרים אחרונים

מרחבי הרשת