Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

מהי תפרחת חיתולים ומה עושים איתה?

תפרחת חיתולים תינוקות

עולם התינוקות 'מנפיק' לנו מושגים ספציפיים משלו, ו'תפרחת חיתולים' הוא אחד מהם. אין כמעט אף משפחה צעירה עם תינוקות שלא מכירה את המושג הזה. מדובר בעצם בדלקת בעור, שנגרמת בעקבות רגישות של התינוק למצבים שקשורים ישירות או בעקיפין בהחתלה. אז קודם כל, איך יודעים שיש לתינוק שלכם תפרחת חיתולים ובעקבות איזה מצבים היא עלולה לקרות?

מהם התסמינים והגורמים לתפרחת חיתולים?

גירויי בעור, אדמומיות בעור, חתכים בעור, אי-נוחות משמעותית, פריחה בעור, קילופים בעור, גרד, צריבה במתן שתן, וכדומה – כל אלה יופיעו על אזורים/איברים בגוף שאותם מכסה החיתול והם יעידו על הבעיה. תפרחת חיתולים יכולה להיגרם ממגוון סיבות: כתוצאה מהחלפות חיתולים שאינן תדירות מספיק, כשהתינוק נשאר עם החיתול לאורך זמן רב מדי ומצטברים בו שתן או צואה. זה יכול גם להופיע בעקבות רגישות של התינוק לחומר מסוים ממנו עשוי החיתול החד-פעמי. 

 

להקפיד על שימוש בשמפו וסבון ייעודיים לעור התינוק

התפרחת הזו יכולה גם לקרות בעקבות שינויים בתזונה, שמשפיעים על 'היציאות', בעקבות נטילת אנטיביוטיקה, בעקבות רגישות למשחה מסוימת שמורחים לתינוק על הטוסיק, רגישות למרכך-כביסה מסוים או לסבון-גוף ושמפו שאיתם רוחצים את התינוק. תפרחת חיתולים יכולה גם להעיד על כך שלתינוק יש פטריה כלשהי, למשל 'קנדידה'. היא יכולה גם להיות תוצאה של עור רגיש במיוחד של התינוק, כשבעצם הכל מסביב תקין ומתנהל באחריות מלאה ובהקפדה תקינה יומיומית מצד ההורים. זה יכול לקרות גם לתינוק שמטופל בהיגיינה ברמה הכי גבוהה, מעצם העובדה שהאזור 'המחותל' סופח אליו נוזלים וחשוף ל'קינון' חיידקים.  

 

איך אפשר למנוע תפרחת חיתולים מראש?

אפשר לפחות לנסות למנוע מראש את התופעה הזו. בראש ובראשונה לבחור חיתולים איכותיים מפירמה וותיקה שאיכותה מוכחת. לבחור בחיתולים בגודל נכון ולא צמוד מדי. כמובן, להקפיד להחליף חיתול באופן קבוע בתדירות גבוהה, ולא לחכות שהחיתול יצבור שתן. לשטוף לתינוק את הטוסיק לאחר כל החלפת חיתול ולייבש היטב את הגוף שלו לאחר שטיפת הטוסיק. ממומלץ להימנע ממשחות ומקרמים לתינוקות שמכילים סטרואידים. לגבי כיבוס הבגדים, מומלץ להשתמש רק במרכך-כביסה עדין ללא דטרגנטים מאסיביים, אגב, יש בשוק מוצרים ייעודיים לכביסה לתינוקות. לא להלביש לתינוק בגדים צמודים מדי. מומלץ מדי פעם אפילו להשאיר את התינוק ללא חיתול בכלל, כשהעור שלו חופשי ומאוורר. חשוב שלא למרוח שכבה עבה של משחה על הטוסיק אחרי ההחתלה, כי שכבה עבה לא תיספג מהר ועלולה ליצור אינטראקציה לא טובה עם עור התינוק. לפיכך, הקפידו על משחה שהיא מותג אמין ומוכר וייעודית להחתלה והשתמשו במריחת שכבה דקה שלה. אם תוך יומיים-שלושה אין שיפור במצב התפרחת, חשוב לא להסתמך על הפתרונות הביתיים ולהתייעץ עם רופא. חשוב במיוחד לעשות זאת בהקדם במקרה שמופיעה צריבה במתן שתן, אם הפריחה מתעצמת יותר, וכמובן אם היא מלווה בחום גבוה. 

 

זה ממש לא סוף העולם

חשוב להבין שתפרחת חיתולים בתינוקות היא תופעה שכיחה ובדרך כלל לא מאוד בעייתית, אם היא מטופלת נכון ובזמן. היא יכולה לקרות גם במצב שבו, כאמור, הכל תקין בתהליך הטיפול בתינוק, ובכל זאת הוא מפתח רגישות, למשל בגלל רמת PH גבוהה בגופו, שמחלישה את ההגנה הטבעית של העור שלו ומפתחת פטריה או זיהום. לעיתים גם מדובר ברגישות של התינוק לסוג חיתול חד-פעמי ספציפי שהוא רגיש אליו, ויש מקרים שהבעיה נפתרת רק מהחלפה לסוג חיתול אחר. הכי חשוב זה לא להיבהל, להבין שזו בעיה שכיחה בקרב תינוקות, ולפנות בהקדם לרופא לקבלת טיפול. 

 

הוסיפו תגובה

הורים לייף

מרכז מידע עבור הריון, לידה והורות צעירה. באתר תוכלו למצוא טיפים והמלצות עם ערך אמיתי בנושא הריון ולידה, גידול תינוקות, מוצרים להיריון ולידה ומוצרי תינוקות וילדים.

מאמרים אחרונים

מרחבי הרשת