בשעה טובה, את מצפה לתינוק, הגוף עובר שינויים פיזיולוגיים והורמונליים ועלייך לבסס הרגלי תזונה בריאים כדי לדאוג לבריאותו של העובר המתפתח בתוכך. מרכיבי התזונה משפיעים על הגדילה וההתפתחות של העובר, על התפתחות מוחו ומשפיעה על מערכת החיסון שלו.
תזונת הרך הנולד מתחילה 9 חודשים לפני לידתו. באמצעות השלייה הוא מקבל מהאם את כל מרכיבי התזונה. לאיכות התזונה של האם תהיה השפעה על התפתחות התינוק לאורך זמן, גם לאחר לידתו.
תזונה בריאה ונכונה חשובה גם לאישה ההרה ומפחיתה תופעות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, רעלת היריון ועלייה מוגזמת במשקל. כדאי לבסס תפריט יומי מאוזן הכולל ארוחות מסודרות במהלך היום, הרכב ארוחות הכולל את כל אבות המזון שיספקו את החלבונים, הוויטמינים והמינרלים וכן, להימנע ממאכלים אסורים ומזיקים לאם ולעובר.
תזונה בהריון – חשוב לזכור
כבר לא אוכלת בשביל שניים
עלייה במשקל בין 8 ק"ג לבין 13 ק"ג, היא עלייה ממוצעת ואינה חריגה במהלך ההיריון. תוספת המשקל משתנה מאישה לאישה ותלויה בנתוני הגוף לפני ההיריון. עלייה חריגה במשקל עלולה לגרום לסוכרת ולסיבוכים בלידה. גם המצב ההפוך של תוספת קטנה במשקל משפיעה על משקלו של התינוק ואף עלולה לגרום ללידה מוקדמת.
מומלץ להוסיף לתפריט הרגיל 300-500 קלוריות ליום אך אין כל הצדקה לאמרה הנפוצה "אוכלת בשביל שניים". מומלץ שתזונת האישה ההרה תכלול, בשר ודגים, מוצרי חלב, ירקות ופירות, דגנים וקטניות. לעיתים לאור תוצאות בדיקת דם, מחליט הרופא על תוספת ויטמינים שונים כמו B12, ברזל, חומצה פולית ועוד.
מהם המזונות שאינם מומלצים לאישה ההרה?
- אוכל נא. יש מגוון רחב של מאכלי בשר ודגים שלא עוברים תהליך בישול מלא כמו בשר נא או מדמם, פטה כבד, נקניקיות או דג נא, קרפצ'יו, סביצ'ה, סשימי וסושי וכן צדפות שלא עברו בישול.
- גבינות ומוצרי חלב. אסור לאכול מוצרי חלב ומיצים שלא עברו תהליך פסטור, קבוצת גבינות בשלות כמו קממבר, ברי ורוקפור וקבוצת הגבינות שהושרו במים כמו בולגרית צפתית ופטה. את הקבוצה האחרונה ניתן לאכול רק כאשר הן אפויות בתוך פשטידה.
- ביצים. ביצים שאינן מבודלות די צורכן כמו חביתת עין או ביצה רכה.
מהי הסיבה להימנעות ממאכלים אלה?
הסיבה העיקרית היא חיידק הליסטריה אשר גורם למחלה זיהומית הנקראת ליסטריוזיס. נשים הרות נמצאות בסיכון גבוה ללקות במחלה זו המגיעה בצורת שפעת וחום. חיידק הליסטריה מהווה סכנה גדולה עבור העובר. מחלה זו במהלך ההיריון עלולה לגרום למות העובר, להפלה או לידת וולד מת, לידת פג שחולה בדלקת קרום המוח מה שעשוי להשפיע על עתידו.
החיידק נמצא בכל המזונות שמנינו קודם כאסורים על נשים הרות וחייבים להתרחק מהם כדי לצמצם את הסיכון בהידבקות במחלה.
שתיית אלכוהול – Big no-no
שתיית משקאות אלכוהוליים מכל סוג שהוא ובכל רמה של שיעור אלכוהול אינה מומלצת במהלך תקופת ההיריון. אמנם אין איסור מוחלט ויש המתירים לשתות כוסית אחת בשבוע. מחקרים חדשים ממליצים להימנע משתיית אלכוהול באופן מוחלט מכיוון שהוכח כי שתיית אלכוהול על ידי האם עלולה לגרום נזק התפתחותי גדול עבור העובר.
האלכוהול עבור אל העובר דרך השלייה ונספג בדמו של העובר ובמערכת העצבים שלו מה שעלול לגרום לנזקים עתידיים לאחר היוולדו כמו בעיות גדילה, לקויות למידה, פגמים מולדים ועוד.
צריכת קפאין
רופאים ומחקרים ממליצים למתן את צריכת הקפאין. צריכה מוגברת של קפאין עלולה להעלות את הסיכון להפלות טבעיות. מחקרים מראים קשר בין צריכת קפאין למשקל הלידה של התינוק. עלייה בצריכת הקפאין גורמת למשקל לידה נמוך.
הקפאין עובר אל העובר דרך השלייה שאין בה את האנזים שדואג לחילוף החומרים של הקפאין. עקב כך העובר אינו יכול להתמודד עם כמויות קפאין גדולות המגיעות אליו.
ההמלצה היא להגביל שתיית משקאות שיש בהם קפאין ל-2 כוסות ביום. חשוב לציין שהקפאין נמצא, בקפה, בתה, בקולה, במשקאות אנרגיה ובשוקולד.
הפחיתי מלח
כדאי להפחית בצריכת מלח בזמן היותך הרה. מלח עלול להיות אחד הגורמים לעלייה בלחץ הדם. לחץ דם גבוה מעלה את הסיכון למחלות לב או אירוע במוח.
היריון אינו זמן לדיאטה
רובנו משתוקקות להיות רזות יותר אך במהלך ההיריון כדאי להימנע מכל סוגי הדיאטות למיניהן אשר דוגלות בהימנעות ממזונות הנחוצים להתפתחותו התקינה של העובר. הימנעי מדיאטות דרסטיות ומאכילה מועטה שלא תספק את התזונה המתאימה לך ולעובר שלך.
אין סיבה לחשוש מעליה מופרזת במשקל אם אוכלים נכון ומסודר, נמנעים ממאכלים עתירי שומן וסוכר, מרבים באכילת ירקות, קטניות ודגנים. ניתן גם להתייעץ עם אנשי מקצוע לבניית תפריט מאוזן.
לסיכום, כאמא לעתיד, כדאי להתחיל לדאוג לתינוקך עוד בהיותו עובר על ידי מעבר לתזונה בריאה ונכונה כדי לספק עבורו את כל התנאים להתפתחות תקינה ולבריאות טובה. תזונה בריאה פירושה ארוחות מסודרות הכוללות את כל אבות המזון ההכרחיים והימנעות ממאכלים ומשקאות אשר עלולים להזיק לעובר ולתינוק במהלך התפתחותו.