סימפיזיוליזיס הוא מצב רפואי שבו הסחוס אשר מחבר בין העצמות לאגן מתגמש, וכתוצאה מכך נוצר התרחבות באגן אשר גורר כאבים בדרגות שונות. כיצד ניתן להתמודד עם הכאבים והם מדובר בבעיה נפוצה? על כך ועוד – במדריך הבא.
סימפיזיוליזיס – כל מה שרציתן לדעת וחששתן לשאול
השינויים אותו עובר הגוף במהלך תקופת ההיריון משתנים מאישה לאישה, אולם אחד השינויים המרכזיים הוא באזור האגן. למעשה, אחת הבעיות הנפוצות של תקופת ההיריון היא ללא ספק סימפיזיוליזיס או כאבים במשפעה. המקור של הכאב נובע מהפרשה של הורמונים בשם רקלין ופרוגסטרון אשר גורמים להתרחבות האגן, לצורך הכנה ללידה. מדובר בתופעה אשר אחוז קטן מאוד מהנשים ירגישו בה, כאשר נשים מבוגרות בעלות סיכוי גבוה יותר לחוות את הכאבים. ע"פ הערכות, כ 2.3% מההריונות כוללים כאבים באזור המפשעה, וזאת כאמור כתוצאה מהתרחבות של האגן לקראת הלידה. לכן, הכאבים יכולים להתחיל בסביבות השבוע ה 12 להיריון ואף להחמיר כאשר הלידה מתקרבת.
מהם התסמינים של כאבים באזור המפשעה?
התסמינים של סימפיזיוליזיס (כאבים באזור המשפעה) הם כאבים בדרגת עוצמה משתנה באזור המשפעה. לאור הכאבים, ייתכן קושי בתפקוד היום יומי, כאבי גב וכן הקרנות לאזור הרגליים כתוצאה מהכאב. חשוב לשים לב לתחושות, ובמידה ומדובר בכאב משמעותי לפנות לגניקולוג לצורך אבחון ובהתאם לכך מתן טיפול תרופתי, בעת הצורך. מדובר בטיפול רפואי אשר במסגרתו תוכלי לקבל הקלה משמעותית בעוצמת הכאבים, כאשר ההמלצה היא גם לבצע תרגילים לחיזוק שרירי האגן לצורך שחרור של האזור ובהתאם לכך יצירת איזון והפחתה עד כמה שאפשר במידת הכאב. נקודה חשובה אותה יש לציין היא שאין שום סכנה לבריאות העובר, כפי שהראו שורה ארוכה של מחקרים אשר נעשו בתחום.
האם יש צורך להיכנס לשמירת היריון בעקבות הכאבים?
התשובה היא לא. מדובר במצב שכיח שרוב הנשים יכולות להתמודד איתו בצורה מיטבית, אולם ישנם מקרים קיצוניים בהם הכאבים משפיעים על התפקוד היום יומי. לכן, עדיף קודם כל לשנות את שעות העבודה ולהפחית ברמת העומס עד כמה שאפשר, ורק במקרים שבהם הרופא מציין כי הכאבים מחריפים ומשפיעים באופן משמעותי על שגרת החיים תישקל האפשרות של שמירת היריון – כמוצא אחרון ורק לאחר בדיקה מקיפה.
אבחון סימפיזיוליזיס
אבחון של סימפיזיוליזיס מתבצע אצל גניקולוג, אולם ניתן לבדוק גם באופן עצמאי. אם את מניחה את האצבע באזור של משלוש הערווה ומרגישה בכאב, סביר מאוד להניח כי מדובר בסימפיזיוליזיס. אין צורך להיבהל, וזאת לאור העובדה כי מדובר במצב שכיח אשר מתרחש כתוצאה מהכנה של אזור האגן והתרחבות שלו לצורך כניסה של התינוק אל תוך תעלת הלידה. כאמור, כאבים במפשעה בהיריון הם נפוצים ולכן חשוב מאוד להבין כי בסופו של דבר מדובר בפעולה טבעית של הגוף אשר לעיתים עלולה לגרום לכאב, בו ניתן לטפל. למרות שאין סטטיסטיקה ברורה לגבי מספר המקרים אשר מאובחנים בהם עם כאבים במשפעה בהיריון עדיין מדובר בתופעה נפוצה שלא מעט נשים מכירות, ולכן היא מכונה לא מעט פעמיים "כאב שקט". על כן, חשוב לזכור כי לא מדובר בגזרת גורל אלא ניתן בהחלט לשפר את המצב באמצעות הטכניקות הבאות עליהן נפרט בהמשך המדריך.
כיצד מטפלים בכאבים במפשעה?
על מנת לטפל בכאב מומלץ לפנות לגניקולוג לצורך אבחון ומתן של תרופות מרשם לצורך שיכוך הכאב. שימי לב כי אחת הפעולות הטובות ביותר אותה תוכלי לבצע לצורך הקלה בתסמינים של הכאב היא פיזורתופיה אשר תורמת מאוד לצורך שחרור השרירים והקלה בעוצמת הכאב. ישנם תרגילים בבית אותם ניתן לבצע לצורך אגן מאוזן: ישיבה כאשר הרגליים זווית של 90 מעלות, מנוחה, הימנעות מסחיבה של ציוד כבד כמו גם הפחתה מעומס על אזור האגן באמצעות שינה עם כרית. למעשה, מחקרים מצאו כי שינה עם כרית בין הרגליים בעבור נשים בהיריון יכולה להפחית באופן משמעותי את העומס המוטל על אזור האגן, כמו גם לתרום לשינה איכותית יותר. ברחבי הרשת ניתן לרכוש כריות איכותיות אשר מעוצבות בדיוק בעבור נשים בהיריון, כל זאת מתוך מטרה כאמור להפחית את העומס על האגן ובהתאם לכך ליצור איכות חיים מצוינת גם בתקופת ההיריון. שימי לב כי אם את מרגישה בכאבים חזקים במיוחד, יש לפנות לבדיקה אצל הגניקולוג לצורך המשך טיפול וכן בחינה של טיפול פיזיותרפיה. מדובר בטיפול אשר מותאם לנשים בהיריון והוא נועד להפחית את עוצמת הכאב באמצעות שחרור של הסחוס ושרירי האגן, כך שלאחר מספר טיפולים ניתן בהחלט להרגיש הקלה. שימי לב כי אם את מבצעת ריצות או עלייה במדרגות הכאבים עלולים להחריף, ועל כן ההמלצה מצד רופאים היא להקפיד על מנוחה.
ספורט לצורך טיפול בכאבים
תרגילים מעולמות הפילאטיס כמו גם היוגה יכולים לתרום מאוד לצורך שיפור התחושה והפחתה בעוצמת הכאב. שימי לב כי את מבצעת את התרגילים באמצעות הדרכה צמודה מצד מדריכה אשר מתמחה בנשים בהיריון, וזאת בכדי שתוכלי לקבל את המענה הטוב ביותר בעבורך. מדובר בתרגילים קצרים הכוללים בין היתר שימוש בגומיות וכן תרגילים ייעודים לנשים בהיריון. מחקרים מצאו כי מעבר להיבט הפיזיולוגי, לספורט יש גם השפעה פסיכולוגית רבת משמעות בעבור נשים בהיריון, ועל כן אם את מתאמנת שימי לב לתחושות שלך והקפידי לעשות זאת בפיקוח מלא. לסיכום, באמצעות הטיפים הללו תוכלי לעבור את התקופה המרגשת הזו על הטוב ביותר, וזכרי כי את לא לבד. מדובר בתופעה אשר עלולה להתרחש במהלך היריון ראשון ואפילו בהיריון נוספים, אולם לרוב מדובר בבעיה מינורית בה ניתן לטפל באמצעות קבלת טיפול רפואי, פיזותרפיה, ספורט ומנוחה.